כיצד זה עובד?
היפנוזה אינה קסם. זהו טיפול המתבסס על תופעות נורמליות להן מסוגל המוח, שניצול נכון שלהן במסגרת טיפולית יוצר שרשרת תגובות אובייקטיביות (השפעה על תהליכים גופניים, למשל) וסובייקטיביות (חוויית הטראנס ההיפנוטי, תחושת החיות, עיוות חוויית הזמן, ועוד). בזמן הטיפול האדם מרוכז בחוויות של עצמו וברמת מודעות שונה: חשיבה בתמונות, האטת חשיבה לוגית-מושגית, חוויות חושיות של מראות וצלילים.
האם היפנוזה היא שליטה במחשבות?
שיתוף הפעולה של המטופל הוא תנאי הכרחי. המטופל צריך לרצות בשינוי - אם אין לו מוטיבציה, ההיפנוזה לא תועיל לו. כאשר מדובר בסימפטום יחיד, הטיפול יהיה קצר יותר. במקרים של חרדה, ככל שמגיעים לטיפול מהר יותר, כך מסיימים אותו מהר יותר. לא ניתן "להביא", "להכריח" או "לשכנע" את המטופל למעשים והתנהגויות הנוגדים את המוסר, האתיקה או עקרונות החיים שלו. המטופל לא אמור לחוש תחושת ניתוק או אובדן שליטה, להפך - הוא שותף אקטיבי שמודע וחש בכל מה שמתרחש.
שאלות ותשובות אודות היפנוזה באתר משרד הבריאות
היפנוזה
מהי היפנוזה?
היפנוזה היא מצב של מודעות ותודעה בו ניתן לעורר תופעות סמויות על-ידי פרוצדורות סוגסטיביות (העברת רעיון העשוי לשפר את מצבו של האדם) וקבלתו באופן בלתי מבוקר. התופעות ההיפנוטיות מתרחשות באופן ספונטני בחיי היום-יום. מצבי טראנס, סוגסטיביליות גבוהה, קשב סלקטיבי ועוד מתרחשים למשל בטקסים דתיים, בריטואלים משפחתיים ובדפוסי התנהגות של בני זוג.
במה היפנוזה יכולה לעזור?
כדאי להשתמש בהיפנוזה בכל תחום שבו משהו בעולם החיצוני או הפנימי מפריע לאדם, בין אם זה תחושת כאב, בעיה פסיכוסומטית, מתח או לחץ: חרדה, כיב קיבה, מעי רגיז, לחץ דם גבוה, גמילה מעישון, הפרעות גינקולוגיות, בעיות פריון, הפרעות שינה, פוביות, כאב על רקע פסיכולוגי (כאשר לא נמצא הסבר רפואי לכאב). הטיפול מתאים למבוגרים ולילדים החל מגיל בית ספר בעלי חשיבה מופשטת המוכנים לשתף פעולה.